PIL JAMU HERBA MAHARANI



Assalamualaikum & haiii to all..^_^
entry kali ni sha nak share pasal JAMU MAHARANI yang macam sha pegang ni...

ada yang pernah dengar ke? atau ada yang pernah makan?
sape yang pernah amalkan, mesti rasa apa perubahan kat diri, kan.. ;) kalau sendiri takrasa sekalipun, en suami mesti ada rasa .. heee.. 


ehh, tapi jangan salah anggap maharani ni untuk orang perempuan yang dah kawen je tau .. 
sebabnya..
yang anak dara pun boleh amalkan. takde masalah pun ;)






APA ITU PIL JAMU MAHARANI?
Jom kita kaji sikit sejarah jamu Maharani ni ..
Herba Maharani atau nama sebenarnya, Beijing Te Zhi Bai Feng Wan adalah berasal daripada formula tradisional Bai Feng Wan pada masa dinasti Ming. 

Ia dihantar dari farmasi diraja ke Beijing Tong Ren Tang 
untuk dihasilkan sebagai ubat yang khas untuk kegunaan istana maharani. 
Maharani menggunakan ubat ini untuk mengekalkan keremajaan dan kecantikan, melewatkan penuaan dan menjaga kesihatan. 

Beijing Te Zhi Bai Feng Wan menggabungkan banyak 
jenis ubat yang berharga dan dihasilkan melalui teknologi terkini. 
Ia bersifat halus, lembut, rasa wangi dan tulen, berkesan dalam menambahkan tenaga dan darah, juga menyelaras kitaran haid wanita.






Dalam 1 kotak jamu Maharani ni, ada 6 bebola yang dalam setiap bebola tu pulak ada 50 biji pil kecik.. ala, kecik je pilnya so sape2 yang jenis takut nak telan ubat tu takpayah risau.. hehehe.. lagi satu kan, pilnya langsung takpahit.. ;)




RAMUAN JAMU MAHARANI



kalau nak tahu, jamu maharani ni diperbuat dari herba-herba cina yang terpilih yang memang terbaikkk untuk kesihatan kita orang perempuan..

kita dah sedia maklum kan, herba cina biasanya memang bagus untuk kesihatan ;)

so, lets check out kat sini ye apa senarai bahan2 ramuan tu. 

  1. Pati ayam hitam @ ayam selasih
  2. Concha Ostrea Gigas 
  3. Cornu Cervus Nippon 
  4. Radix Astragalus Membranaceus 
  5. Radix Panax Ginseng 
  6. Rhizoma Cyperus Rotundus 
  7. Radix Angelica Sinensis 
  8. Radix Paeonia Lactiflora
  9. Radix Rehmannia Glutinosa 
  10. Rhizoma Ligusticum Chuanxiong 
  11. Radix Salvia Miltiorrhiza, 
  12. Rhizoma Dioscorea Opposita  
  13. Radix Giycyrrhiza Uralensis

Note :



herba pil maharani diakui oleh KKM dan ada pengesahan halal oleh Jakim




So, walaupun tulisan kat kotak tu tulisan cina, tapi jangan risau ye sebab jamu maharani ni dah pun disahkan halal dan diperakui KKM.. so, kita tinggal nak makan je.. heee





KESAN PENGAMBILAN



-Menambahkan tenaga dan darah
-Menyelaras kitaran haid, mengawal keputihan
-Melegakan tekanan dan kesakitan (biasanya ia digunakan untuk merawat kelemahan badan yang disebabkan oleh kekurangan tenaga dan darah, kelesuan pinggang dan lutut, perpeluhan dan debaran spontan, kepanasan, kitaran haid yang tidak teratur, disentri, pendarahan dalam rahim, keputihan dan sebagainya)

Jamu Maharani membantu anda mengawalatur peredaran haid supaya menjadi tetap & menguatkan badan. Jadi, ia menambahkan peluang untuk mengandung.



Kebaikan Herba Maharani
  1. Melegakan masalah wanita & gadis remaja (senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan)
  2. Amalan yang baik kepada wanita selepas bersalin (menguat & mengecutkan otot rahim, saluran peranakan)
  3. Melegakan sakit pinggang & belakang, sakit sendi & lutut, angin dalam badan dan sebagainya
  4. Mengaktifkan hormon estrogen, progestron & androgen wanita
  5. Awet muda, menegang & memberi keanjalan kulit
  6. Menghilangkan keletihan, meningkatkan kadar metabolisme



Keberkesanan
  • Menambahkan tenaga dan darah, menyelaras kitaran haid dan mengawal keputihan.
  • Melegakan ketidakselesaan kitaran haid dan putus haid.
  • Menyelaras rembesan endokrin dan sistem pembiakan wanita.
  • Menguatkan tenaga dan stamina.
     

PERHATIAN:
  • Ibu mengandung dilarang mengambil.
  • Dilarang mengambil makanan yang mentah dan sejuk dalam tempoh pengambilan ubat.
  • Tidak sesuai diambil ketika selesema.
  • Mereka yang mengalami haid berlebihan harus merujuk kepada doktor.




CARA PENGAMBILAN

-Cara makan Jamu Maharani yang disyorkan adalah 25-50 biji pil kecil sekali sehari.
-Mulakan makan Jamu Maharani hari pertama selepas period (datang haid).
-Masa terbaik untuk makan Jamu Maharani ialah pada waktu pagi sebelum sarapan, tapi kalau nak makan malam pun boleh.


-Makan mestilah bersama air suam.


-Jamu Maharani ni mungkin agak panas bagi sesetengah orang terutama yang tidak pernah makan pil herba.
Sebaiknya mulakan dengan 25 biji dan jika badan rasa panas minum banyak air kosong/mineral. Kemudian kurangkan dos kepada 10-15 biji.

Kuantiti dalam sekotak Jamu Maharani = 6 bebola putih = 300 biji kecil pil herba

Jika ambil 10 biji sehari = 30 hari (waktu period jangan makan)
Jika ambil 25 biji sehari = 12 hari (habis sekotak , stop untuk bulan itu, sambung selepas period)
Jika ambil 50 biji sehari = 6 hari (habis sekotak ,stop untuk bulan itu, sambung selepas period)

Sebulan amalkan satu kotak sahaja Jamu Maharani. Setelah habis sekotak, hentikan makan Jamu Maharani seketika hingga period seterusnya datang. Lepas period ulangi cara makan yang sama.



Nota :
Jika anda rasa badan panas (sakit kerongkong, pertumbuhan jerawat) selepas makan, anda boleh guna satu cara alternatif yang berikut:
(a) Makan separuh biji bola kuning (=25 pil hitam kecil) sekali
(b) Minum air garam waktu makan
(c) Minum lebih banyak air



TIPS PENGAMBILAN
Elakkan makanan yang bersifat ’sejuk’ seperti salad dan watermelon. Begitu juga dengan teh kerana mengandungi kafein. Anda juga perlu memberi perhatian sama ada badan anda terasa ‘heaty’ selepas mula makan Jamu Maharani. Jika rasa ‘heaty’, anda boleh mengikut salah satu cara yang berikut :
  (a) Kurangkan pengambilan kepada 25 biji hitam kecil
  (b) Minum air garam semasa mengambil Jamu Maharani

Pengambilan 6 hari berterusan selepas period boleh membantu menguatkan tubuh dan membekalkan nutrien kepada badan sebelum waktu pengovulan. Walau bagaimanapun, cara pengambilan Jamu Maharani juga bergantung kepada kemampuan, keadaan dan ketahan badan individu. Jika tiada masalah ‘heaty’ selepas anda makan berterusan selepas period anda kali ini dan sehingga period yang seterusnya, anda boleh makan mengikut cara ini, dan tidak terhad kepada 6 hari sahaja. 

Nota : Tiada masalah untuk anda mengambil Jamu Maharani dan produk lain pada masa yang sama, cuma diingatkan makan produk-produk ini pada waktu yang berasingan. Jika anda terasa sebarang ketidakselesaan, anda dinasihatkan agar mengambil Jamu Maharani secara selang hari. 


TESTIMONI DAN FEEDBACK ORANG RAMAI














eh, terselit sekali sabun eziclean.. hehehehe


Nak cuba? 
takbest kalau selagi takrasa sendiri, kan ;)

boleh sms / whatsApp sha 019-9173517
cod area Kuantan, Pahang






No comments:

Post a Comment