Friday, 10 November 2017

Bagi anak susu badan sampai umur 2 tahun. Kenapa??



Mama belanja satu gambar budak nama Auliya Hana ni 





Alhamdulillah..
dah jadi mak budak ni, banyak buat untuk si budak kecik tu je..
kalau pergi mall ke, pergi kedai ke, yang mama papa beli banyak untuk si Auliya Hana je.. 
baju la, botol susu la, pampers la, mainan la..
ni baru anak sorang, kalau rezeki ada adik2 Auliya kang, gitulah jugak gayanya.. hehehe



Sha akui, bnyak nak kena belajar.. 
semuanya pengalaman baru bagi sha since baru ada anak pertama ^_^ 
( Post ni ditulis tarikh 10/11/2017,  Auliya dah masuk 10 bulan ). 



Apa kita buat semuanya nak terbaik untuk anak kan.. 
so macamtu la jugak soal pemakanan.
nak bagi susu terutamanya,  mestilah nak bagi yang TERBAIK !!




SUSU apa yang terbaik??
Mestilah susu kita sendiri. susu ibu.  
tapi memang diakui mental fizikal kena kuat kalau nak teruskan penyusuan secara exclusive ni


kalau nak dibandingkan susu badan dengan susu formula, banyak sangat khasiatnya .. 



jauh lagiiii banyak dan memang takboleh nak disamakan. 
kalau kita sedar kepentingan susu badan ni, sha yakin semua mak2 dalam dunia ni nak menyusukan anak dia dengan susu badan je.. serius rugiiii kalau takguna .. free je Allah dah ciptakan ;)

Kita ni seboleh2nya bagi anak susu badan kita dari baru lahir sampai 2 tahun kalau boleh sebab tu hak dia.. 




Antara alasan yang biasa sha jumpa / sha tanya mak2 orang yang ada anak kecik atau pernah ada anak kecik?

susah  nak pam kat tempat kerja 


susu takde


leceh.. nak bagi pengasuh, pengasuh susah nak handle

susu kurang




kalau dulu sha tak didedahkan dengan ilmu penyusuan, kemungkinan besar sha pun boleh bagi alasan yang sama dengan mereka2 ini.. sebab sebenarnya setiap masalah ada jalan penyelesaian. yang penting kita yang usaha gali ilmu sehabis baik dan sebanyak mungkin. alhamdulillah sha banyak belajar dari 1 group penyusuan di facebook.. memang terbaik !!!!


1/ alasan susu takde? ada caranya kita boleh belajar uttuk adakan susu tu
2/ alasan anak taknak menyusu? kena kaji kenapa & cuba sehabis baik bagi anak kembali menyusu
3/ alasan nipple breast jenis tenggelam/buta? -ada caranya
4/ alasan susah bekerja nak pam susu? -ada teknik dan jadualnya



kenapa Susu Badan Yang Terbaik ?


1) Seperti perintah yang tercatat dalam al-quran  (surah al-   baqarah ayat 233)   


وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ
ertinya : Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi  
                   yang ingin menyusui secara sempurna


Tapi takbermakna kita takboleh putuskan susu ibu sebelum umur anak 2 tahun.  Ada syarat2 nya. & bukan senang2 je nak putuskan seperti jugak yang tercatat dalam alquran.
Boleh rujuk ustaz2 atau ustazah yang pakar dalam agama untuk penerangan lanjut 



Contoh alasan paling kukuh nak berhentikan penyusuan sekalipun, sebab masa tu, kita mengandung . Tapi.. boleh baca sini ..berhenti dengan alasan. sha tertarik dengan penulisan dr zubaidi ni ;)




2) Makanan awal dalam bentuk cecair yang kaya khasiat dan nilai gizi yang cukup baik berbeza susu formula.. Sebenarnya, susu badan ni bukan setakat makanan awal2 semata2 tapi lebih dari tu. 


3) Ia mudah dicernakan. so jangan pelik kenapa sukatan susu badan berbeza dengan susu formula. Normalnya untuk sukatan pemberian susu badan dalam botol, cukuplah sekadar 3oz untuk setiap botol dari peringkat 2 atau 3 bulan sehingga 2 tahun. bilangan pemberian botol susu bergantung pada demand dan tempoh masa susuan . (Biasanya botol ni untuk bagi pada pengasuh bagi mak2 yang bekerja macam sha.. hihihi . kalau dekat dengan baby, direct feeding je. Ada jugak yang kes epMom so baby nak hisap susu melalui botol je





4) Membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi 
-Ia mengandungi nutrien dalam kadar yang mencukupi
-Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.


5) Susu badan terutamanya kolostrum , menguatkan sistem IMUNITI bayi 
-Ia melindungi bayi dari jangkitan seperti cirit birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.





6) Susu badan mencegah berbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.


7) Susu badan mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak ..  Haaa. nak anak cerdik, bijak tak? so banyak2 kan bagi susu badan yer ;)


8) Tak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain. bayangkan kalau untuk proses susu formula, banyak step2 prosesnya. so kemungkinan tercemar tu sangat2 la tinggi 


9) Susu badan mudah diperolehi pada suhu yang betul setiap masa. So, tak payah susah-susah untuk sediakan.. kalau susu masuk dalam botol, ada la teknik nak handling nya.. taksusah pun. cara simpan dalam freezer/deep freezer, cara nak bekukan, atau cairkan atau panaskan.. ada tekniknya. bukan main pakai bedal je



10) Beri keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.  Yang ni best tau.. bonding with baby gitu.. time ni la kiter tengok mata dia. dia tengok mata kiter.. aishhh.. melting tengok mata anak tengah menyusu ni kan.. 


4) Baik untuk bayi. 
    Baik jugak untuk mak .. salah satunya bagi mak cepat kurus.. hehe
Haaa.. yang ni confirm mak2 suke kalau bab2 nak cepat kurus lepas bersalin ni. sebab kalori terbakar tiap kali menyusukan bayi. 

 selain tu, 

  • membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz yang asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.

  • mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari

  • menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya



Lain – lain kebaikan:
  • Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada.
  • Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak-kotak.






Nak mudah, sha bagi kebaikan macam dalam gambar ni ye 










Yang ni kebaikan untuk mak2 pulak





yang ni pulak apa kata doktor berkaitan penyusuan badan ni.. Dr Afina Sohana, seorang pakar kesihatan 













banyak kan kebaikan susu badan ni.. serius rugi kalau takguna sebaik2nya.. 



sha akui nak mantain bagi anak fully bf, memang ada cabaran dan halangannya. mental fizikal kena kuat. nak pam kat tempat keje, kena perli dengan bos, kawan2 dan orang sekeliling salah satu cabaran yang kena hadam..


mudah2 an bagi siapa2 yang tengah berjuang, sha doakan semoga berjaya.. semoga berjaya jugak pada diri ni ;) 
in shaa Allah moga dipermudahkan ^_^






note : sha bukan pakar laktasi. tapi sha belajar banyak untuk ilmu penyusuan ni,. sedang belajar dan masih belajar ;)



sumber kebaikan susu ibu dari laman web kerajaan yang diakui:  http://www.myhealth.gov.my/kebaikan-susu-ibu/









Tuesday, 18 July 2017

CERITA VIRAL PASAL PREMIUM BEAUTIFUL KELUAR PAGE SIAKAP KELI

ALKISAH CERITA VIRAL..
korang perasan tak, dah jadi macam trend sekarang ni kan.. 
sikit-sikit nak viral kat media sosial.. itulah besarnya kuasa media sosial contohnya fb .. 

Baru-baru ni kan masa sha scroll fb, ada la satu artikel kat page yang agak femes jugak kat fb ni, 'SIAKAP KELI', memang curi tumpuan sha .. mulanya taknak bukak tapi ada je yang duk share cerita yang sama, makanya ligatlah jari ni tekan link tu.. kikiki.. 


 Ni haa ceritanya.. ada yang tekan link ni tak..?
tajuknya kemainn panjang.. 
"enam tahun kahwin anak dah nak masuk 4 orang. wanita ini kongsi 10 tips diamalkannya berjaya mantain berat selepas bersalin".


tapi bile dibaca, memang bagus tips yang diamalkan akak sorang ni.. & satu benda yang sha paling setuju bila dia bagi tips ketiga, dia pakai premium beautiful..
see?? premium beautiful tau. ni bukan sha reka cerita.. tapi sha baca 2,3 jugak la.. huhu.. ni ha sha screenshot bagi korang baca 








alhamdulillah memang ramai sebenarnya dah mengakui premium beautiful ni memang terbaik dalam memberi balik bentuk badan idaman.. 
Jangan tunggu lama2 sebab siapa yang dah pakai, confirm puas hati..

bagi yang tercari2 premium beautiful ni, boleh pm sha ye
019-9173517





BERITA BAIK bagi orang kuantan, pahang !!!!
sha akan tunjukkan sendiri PREMIUM BEAUTIFUL ni depan2 .. 
nak pakaikan korang secara percuma pun boleh tau.. ^_^
suke tak?




Wednesday, 31 May 2017

IKLAN RAYA PALING TERRR..BAIK 2017.. wajib sentap



assalamualaikum uollss..^_^
salam ramadhan .
arini 1 jun 2017. bersamaan 6 ramadhan kan..
camane puasa uolls setakat ni? masih bertahan atau dah ada yang terpaksa berbuka? kikiki..

kalau orang pompuan tu paham2 jela kan kalau tak puase tu..
kalau orang lelaki. jangan ponteng2 tauu..

act, sha nak share 1 petua yang paling mudah untuk tahan puasa dari pagi sampai waktu berbuka..mudah jer tau..
WAJIB MAKAN KURMA & MINUM AIR SUAM time bersahur.. 
memang tahan tau.. tapi kalau nak besstt lagi, minum min kaffe sebab air min kaffe ni pun boleh jadi energy booster kiter jugak..
.
arini sha nak share 1 iklan raya paling best.. dah banyak kali sha bukak & tengok.. nak sentap pun ade.. haha
moh lerr kiter tengokk..