Thursday, 3 March 2016

PETUA HILANGKAN SENGGUGUT

Menstrual pain

credit to mentor, cdm salleha roslan
Ok ini cerita orang perempuan. Tapi kalau ada kaum lelaki yang membaca pun bagus juga boleh tambah ilmu pengetahuan.. mana tau nanti senang nak jaga orang rumah & mungkin anak perempuan ;)

Just want to share something about women's "time of the month". 
Ya! yang datang sebulan sekali tu. Oppss sometimes ada juga yang datang beberapa bulan sekali ada jugak yang datang beberapa kali dalam sebulan. OK itu memang tak normal la kot. Tapi for me Alhamdulillah memang tak pernah miss dan tak pernah ada masalah-masalah lain.

Tapi satu je yang paling tak berapa suka time dia datang - Menstural pain. 
Setiap kali datang bulan mesti akan datang sekali dengan pakej lengkap. 
Cramping, lower back pain, bloating you name it semua rasa. Masa tu Allah aje la tahu betapa sakitnya.. ngeee




Bayangkan betapa lamanya sha menderita sakit ni tiap-tiap bulan. Macam-macam kaedah sha buat...  tekan2 tangan kat bawah perut, letak botol air panas, sapu minyak/ losyen panas, makan pil tahan sakit, telan panadol, paling rare tekap dengan sterika panas. hahaha.. tapi lapik dengan kain tebal la.. dah gaya macam bertungku gituh..  ..  etc semuanya dah pernah try. Berkesan tu memanglah berkesan tapi takselesa & penat lah kena buat macam tu setiap kali period kan.. 


Kadang-kadang tu tengah keje takkan kat opis nak baring-baring letak air panas kat perut sampai sakit tu hilang. Ingat kat spa ke? hahaha
sakit tu nak datang bukan ikut kita punya time, suka hati  je nak datang time tengah meeting ke, dalam kereta ke..kalau tengah shopping or dating dah tak de mood :-(  Tak suka!



tapi kan.. 
yang sha nak share kat sini camane sekarang ni, sha dah tak rasa sakit sengugut tu dah.. & rasanya memang dah lama tak rasa sakit tu.. heee

sha pakai premium beautiful (PB)  corset.. memang sedap pakai korset ni tau sebab grip perut & body kita..
& the best part & amazingly setiap kali datang period, memang tak rasa sakit langsung. .. signal sebelum period macam sengal2 badan, sakit pinggang semua tu pun tak rasa dah.. tau2 je dah bocor.. hahaha.. 
ni sebab selesa sangat sampai tak ingat dah waktu period bila .. 
Unbelievable kan. No drugs. No evercise. sha just pakai premium beautiful ni setiap hari.. . How it works? PB seimbangkan hormon estrogen dan progesterone.. ;)

Nak tau tau, kalau kita ada hormon estrogen  lebih banyak dari progesteron, akan sebabkan sakit2 ni: 


  • Irregular menstrual flow; cramping 

  • Bloating; depression; irritability

  • Migraine headaches; insomnia; epilepsy

  • Miscarriages; infertility; incontinence; endometriosi

  • Hot flashes; night sweats; vaginal dryness

  • Hypoglycemia; chronic fatigue syndrome; yeast infections

  • Heart palpitations and other cardiovascular disorder

  • Early bone loss pre-menopause, osteoporosis beyond    


  • So, dah tau sekarang kan sebenarnya ada cara mudah nak hilangkan rsa sakit senggugut tiap2 bulan tu.. heee.. ^_^
    Kalau uollls ada rasa sakit yang sama & experience macam sha, sha memang recommendkan sangat pakai PB ni.. sha memang pakai setiap hari & memang terasa sangat bezanya..

    kalau uolls nak tau jugak, PB ni bukan setakat hilangkan rasa sakit senggugut tu.. tapi boleh jugak suburkan rahim, angkat rahim & selaraskan kitaran darah haid kita.. yang ni, happy news la kan pada yang ada masalah period tak teratur tu kan.. ;) eh.. jangan ambik mudah je tau sebab period tak teratur tu petanda rahim kita bermasalah & mungkin susah nak dapatkan baby.. so, please, please jangan ignore je.. 






    Nothing can stop me being happy when the 'time of the month' do the monthly visit!





    sha
    0199173517

    No comments:

    Post a Comment