Wednesday, 24 February 2016

PERCUTIAN SWEET DI LANGKAWI

Assalamualaikum & hye semua ^_^..

arini sha saje jela nak menulis.. 
alang2 dah ada blog, kan.. so terus jelah simpan memori bercuti kat langkawi aritu. 13-15/2/2016 ... sekejap sangat.. memang takpuas la orang kata.. sebab tempat menarik di langkawi ni banyakkk sangat.. 

Antara tempat yang sha & hubby sempat pergi,  
1. cable car 
2. sky bridge 
3. underwater world
4. makam mahsuri
5. beras terbakar
6. HIG kompleks
7. The zone
8. Dataran lang

1 ari je masa full day untuk berjalan2.. ok la kan.. huhuhu
tolak 2 ari untuk waktu pergi & balik.. time ni tak sempat dah nak berjalan2., tapi sebab flight delay masa nak balik tu, so sempat jugak la ambik masa mandi laut & pergi underwater world ;)


So, mohon simpan memori kat sini kay.. hehehe
yang mane nak try bercuti tu, boleh la tengok pict sha kat sini.. ambik info dulu sikit2. ;)


day 1
of course la ni hari perjalanan.. kami naik flight je (air asia) sebab kebetulan harga tersangat la murah... rm39 je tau harga tiket sehala.. so, kalau korang nak murah.. rajin2 kan lah diri cek harga tiket. & paling penting, tempah awal.. 2,3 bulan sebelum nak pergi dah siap tempah.. huuu

.. hahaha.. act malu taw nak bagitau sebab ni la first time naik flight.. umur dah 29 baru la nak cuba..(macam umur 29 kah? hahaha)






so, dah alhamdulillah safely landed kat langkawi .. sha naik dari klia 2.. kejap je.. dalam sejam je.. 

next? terus la check-in .. hotel ni memang sha dah tempah awal jugak.. 2 bulan camtu sebelum.. yang ni untuk gov staff je.. bekas2 pesara kerajaan pun boleh.. ada kemudahan kan.. so, kita guna la.. huu
Rumah peranginan persekutuan langkawi . murah tau. rm80/night .. nak tempah, kena la masuk website SBBPH..hotelnya not bad.. memang selesa.. belakang jalan kaki sikit je ada laut.. namanya pulau buntut kecik.. hahaha.. 


federal villa ni di bawah pengurusan holiday villa.. so, kena pergi hotel holiday villa kat sebelah untuk urusan check in, check out.. 


katil bujang digabungkan.. ;)


puas hati sebab tv besor.. cermin pun besor.. 






so overall, memang hotel ni okay sangat.. bilik besar, tilam empuk, bilik air & toilet bersih.. bilik pun memang bersih. tapi 1 je.. banyak nyamuk.. hahaha.. tapi takpe, kol je pihak pengurusan untuk hantar ridsect.. ;)


ni pantai yang kat belakang hotel .. dekat sesangat. jalan kaki 5 minit je.. huu. 



Day 2
hari kedua ni memang ni jela satu2 nya hari yang free dari pagi ke malam. so gunakan sebaik mungkin.. hehe.. tempat yang nak sangat pergi, langkawi sky cab atau bahasa mudahnya cable car  la.. 




korang kalau nak naik, better pergi awal.. sebab nanti confirm beratur panjang.. (abiskan masa beratur jela) kalau boleh sebelum kul 9pagi, korang dah ada kat sini.. tiketnya rm30/ orang.. yang ni untuk yang basic pakej la.. kalau nak pakej lain, boleh refer sini.. haha.. gigih tak tangkap gambar semata2 nak korang tengok 







pengalaman naik cable car? best.. angin kuat.. haha.. boleh tengok 1 langkawi kot.. hahaha.. sebab tinggi kan... gayat tu takla sangat .. 1 cable car ni, boleh muat 6 orang sekali naik...
cable car ni, 3 kali tempat berhenti.. so, kat setiap tempat ni, tangkap la gambar puas2.. huuu


ni tempat berhenti pertama.. 









tempat berhenti kedua.. 

acah2 sweet pakai baju sama.. hahaha.. 




tempat berhenti ketiga
>> sky bridge<<
kalau nak naik lift, RM5 je.. so, takpayah penat2 panjat turun naik tangga ke sky bridge ni.. bukti tag hijau tu.. huu








sape yang gayat, memang jangan pandang bawah la.. hehe.. tinggi ooo.... 





abis cerita cable car.. seharian jugak la kat sini sampai petang..so, next kami ke tempat beras terbakar.. kat sini, orang kata nak beli baju, kain or souvenier murah2 la sikit dari pekan kuah.. huu.. 



tak nampak beras pun.. haha.. ada jugak orang kat situ cakap, time ujan boleh la nampak beras tu timbul..
tapi kitorg pergi time panas terik, memang takde can la nak nampak beras tu kan.. huu



next, tak sah la kalau tak ke makam mahsuri.. so ni kiranya destinasi wajib la kalau datang langkawi



 


 





dikatakan air telaga mahsuri ni boleh bagi awet muda pada wajah..;)



next kami nak shopping cokelat.. haihh.. kemain ramai yang order tau.. google punya google kata kat sini coklat murah.. wah, dah ada kompleks tau HIG ni.. dulu kedai kecik je.. 
ape lagi memborong laaa.. 





RM500 lebih jugak memborong kat sini.. hahaha.. hambikk. beli coklat ngn beg je pun
daim tu sumer orang order.. kami takbeli pun
sempat ngap 1 beg .. murah je kat sini kalau compare luar. 


p/s : tapi kan, kalau korang nak dapat murah lagi.. pergi kat the zone, sebelah under water world.. memang murah & coklatnya banyak pilihan & banyak yang tanda halal.. sha pun baru tau bile dah beli dari kompleks ni.. huu.. 

murah kan.. kalau HIG, rm17.50. 3 RM52.. so jatuh satu rm17.333




Next kami ke dataran lang ni.. ni pun kategori tempat wajib..






dari jauh nampak kecik, bila dekat kemain besor helang ni.. huhuhu





Day 3 
Under water world 

Kesnya teringin sangat nak datang sini.. huu
sebab dulu masa zaman belajor, nak praktikal kat sini takdapat sebab diorang nak student lelaki je.. hahaha hampeh -_-

rm32 sekali masuk ..


penguin yang sangat2 comel








next? kami balikkk daaa... haha.. taksempat nak ke dayang bunting.. next time la pulak kot..hehehe



tips : best sangat pakai premium beautiful corset time berjalan2 ni.. sebab taksakit badan .. kaki pun tak lenguh sangat tau.. 






maceh baca kisah sha ..
muahciked ^_^