Sunday, 20 December 2015

RESEPI KEK PISANG


Haa.. arini kita keluar topik sikit..
kita cerita bab masak2 pulak .. hehehe
biasalah orang pompuan ni kan ikut mood nak memasak.. lagi2 kalau nak bakar2 kek ni.. hehe..betul, tak ^_^

Alkisahnya buat kek pisang ni sebab taknak biar pisang berangan yang beli aritu buruk camtu je.. yela, asalnya nak buat jemput pisang je.. untuk makan 2 orang, tapi hubby beli seikat.. memang banyak la kan.. duk ulang ari2 goreng, jemu jugak kan.. so, dapat la idea nak buat kek pisang..
act sha copy je dari sumber blog orang lain (tak ingat sape).. bila buat menjadi & sedap.. so sha share la dalam blog ni.. hehehe.. sharing is caring kan

cuba korang buat.. mesti sedappp tau !! ^_^
kek ni act paling senang sebab bahan2 nya pun simple je..petik jari jela kata orang.. kikikiki

ok, taknak buang masa.. sha share resepi kat sini kay.. selamat mencuba  :-*


RESEPI KEK PISANG
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
4 biji telur
4 pisang berangan atau pisang emas


-Bahan ayak-
1 ½ cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder

-Bahan tambahan-
1 sb jus limau nipis/lemon
1 sk esen vanilla







CARA2 BUAT 

Satukan telur, minyak jagung dan gula kastor dalam besen




Putar telur, gula dan minyak anggaran 3-5 minit atau sehingga putih




Masukkan pisang yang dah siap dilenyek.. sha guna bawah gelas je.. tekan2 pisang sampai hancur.. hehe





Masukkan bahan2 ayak (tepung gandum, soda bikarbonat dan serbuk penaik) sedikit demi sedikit dan kacau rata. ..
Pastikan guna senduk je tau.. jangan putar guna mesin pulak.. 






Masukkan esen vanilla .. emm.. sedap je baunya .. 






Masukkan perahan jus limau nipis atau jus lemon .. then, kacau rata.







Masukkan adunan kek pisang dalam bekas pembakar.. make sure bekas tu kita dah siap lumur guna marjerin dan tepung tau.. sebab taknak nanti kek kita melekat & susah dikeluarkan time dah masak nanti..


jangan penuh sangat2 adunan tepung kek pisang kita tu .. Nanti takut melimpah bila masak time kek tu "naik". hehe






Bakar dalam ketuhar. sha guna suhu 150'c selama lebih kurang sejam.. yang masa ni, depends pada oven tau.. kalau tengok kek kita tu tak masak  lagi, lama kan sikit.. tapi jangan sampai hangus pulak.. 





Taraaa.. dah siap.. cucuk kek tu dengan lidi.. kalau tak melekat tu, maksudnya kek kita dah masak.. yeayy !!





yang mana lebih tu, sha masukkan dalam cup dan bakar.. hehe.. mudah makan. takpayah potong.. ingat ye, isi jangan penuh.. pict ni yang dah siap bakar. ^_^



ok, setakat ni jelah sha boleh share.. kalau ada sebarang pendapat lain or nak tanya, boleh komen ye.. takdelah teror sangat.. saya budak baru belajar.. ngeee..

sekian, maceh .. ^_^